dinsdag 3 oktober 2017

Leven van een voormalig vluchteling

Ze is 56 jaar, werkeloos en eenzaam. Maar niemand die dat weet. Ze vraagt niet om hulp, uit angst, uit schaamte. Iedereen verwacht dat ze het inmiddels had moeten maken. Daar had ze toch zo veel tijd voor! 

20 jaar geleden is ze naar Nederland gevlucht. Met een koffer vol herinneringen, een master in architectuur en twee jonge kinderen uit een mislukt huwelijk. Als architect heeft ze nooit kunnen werken. Haar accent, haar leeftijd, haar situatie als een alleenstaande moeder zonder vangnet en last but not least het gebrek aan kennis van sociale codes en kleine verborgen regeltjes heeft haar groei tegengehouden. Een uitkering heeft ze nooit gevraagd. Altijd gewerkt en meestal als schoonmaker. Ze verdraagt alles zo lang haar kinderen gelukkig zijn. 

Sinds kort maakt ze schoon bij het huis van een architectenstel. Op een dag na haar werk bladert ze in een boek over architectuur. In haar blik schuilen honderden zuchten. De vrouw des huizes ziet dat. Ze pakt het boek en zet het terug in de boekenkast. ‘Saai, hé! Zulke boeken hebben geen foto’s,’ zegt ze lachend. Ze schrikt dan wanneer haar 56 jarige schoonmaker in snikken uitbarst en wegrent. 

#leven_van_een_voormalig_vluchteling 

Geen opmerkingen: