maandag 4 februari 2013

De TE vrijblijvendheid van FB


'Never ever trust your Facebook friends!', hoor ik de man in de trein zeggen. Ik ben nieuwsgierig, wil weten waarom, al heb ik zelf ook de laatste tijd weinig goeds gezien van Facebook.  De man, een journalist uit New Zealand, vertelt dat zijn stukken veel te vaak worden overgenomen door zijn zogenaamde FBvrienden zonder de bronvermelding. Sommige posten het zelfs onder hun eigen naam.

Het doet me denken aan een foto van een tegel die twee jaar geleden voorbij kwam. Ik werd door een andere attente vriend gewaarschuwd. Ik herkende daarop gelijk mijn eigen gedicht uit mijn eerste bundel. ik heb de zogenaamde FBvriend geschreven en gevraagd hoe hij aan die tegel was gekomen. Hij schreef dat hij het zelf had gemaakt. Ik vroeg: ook de tekst? ja schreef hij terug, Ook de tekst. Toen ik hem schreef dat de tekst van mij is en dat hij het mag gebruiken, maar moet melden waar hij de tekst vandaan haalde, heeft hij me niet alleen ontvriend ook geblokkeerd  zodat ik hem niet kon vinden.  

Een andere kant van de FB vrijblijvendheid is de reactie van de FBvrienden op een uitnodiging. Velen klikken achteloos op het knopje JOIN, maar ze komen nooit opdagen. Het bewijs is ons evenement van gisteren. van 48 FBvrienden die hadden aangegeven dat ze komen, zijn er tien geweest en hebben drie netjes laten weten dat ze op het laatste moment niet kunnen. Van 44 mensen die op MISSCHIEN hadden geklikt, is er slechts één geweest.  

Ik heb dit spelletje allang door, maar ik vond het heel erg voor de vrouw die tegenover de New Zealndse journalist zat. Ze vertelde dat ze dit jaar voor het eerst haar vrienden via een evenement op Facebook had uitgenodigd. 28 mensen hadden JA geklikt. Op haar verjaardagsavond kwamen maar twee.  

Facebook is meer een plek voor gratis advertentie, maar zoals alle andere gratis advertentieplekken, heeft die weinig positive invloed, in ieder geval is het in NL zo. (negatief heeft het wel invloed! Denk vooral aan de rellen in Haren) 
Gelukkig vertrouw ik FB niet en nodig ik mijn echte vrienden altijd via mail en telefoon, en die zijn er gisteren en andere keren met z'n velen geweest. De echte vrienden maken tijd voor je. De echte vrienden geven om wat je doet. Ze komen helemaal uit Tilburg, Veenendaal  Rotterdam, Den Haag, Alkmaar en Utrecht. In de regen, sneeuw en zon. Die zijn echte vrienden en die moet je meer dan ooit koesteren. 


Geen opmerkingen: