dinsdag 18 september 2012

‘Dance, Iranian Style’‘Dance, Iranian Style’

95 min. Speelfilm in documentairestijl

Script & Productie: Nafiss Nia
Regie: Farshad Aria

Link naar de promoFilmVoorgeschiedenis
Roya Eftekhari is zestien jaar oud als haar ouders door een auto-ongeluk om het leven komen. Zonder verdere familie en vrienden moet ze zien te overleven in de patriarchale samenleving van Iran. Dat blijkt te zwaar te zijn voor een jong meisje. Daarom besluit ze haar haren kort te knippen, haar naam te veranderen en voortaan als een jongen door het leven te gaan. Het lukt haar om dat een tijdje vol te houden, maar de autoriteiten komen er achter en ze vlucht op het nippertje het land uit. Roya komt in Nederland terecht en vraagt asiel aan, maar haar asielaanvraag wordt definitief afgewezen. Ze zal binnen 24 uur gedeporteerd worden naar Iran. Ze ontvlucht het asielzoekerscentrum op de avond voor haar deportatie.

Synopsis
Roya vlucht de nacht voor haar uitzetting uit het opvangcentrum, maar ze kan nergens naartoe. Ze heeft geen vrienden en kennissen en vooral geen geld en de avonden worden steeds kouder. Haar hoop om snel een baantje te vinden verslapt als de enige uitweg voor een illegale vrouw prostitutie, bedelen of stelen blijkt te zijn. Maar ze geeft de moed niet op. Om te overleven doet ze alles. Na een keer ternauwernood ontsnapt te zijn aan een verkrachting ziet ze geen andere uitweg dan opnieuw als een jongen naar werk te gaan zoeken.
Op een dag wordt ze door een straatdanser uit het publiek geplukt om mee te dansen. En dat wordt het begin van een nieuwe fase in haar leven; dansen op straat! Haar Iraanse ‘Baba-karam’ dans op oude klassieke muziek uit Iran, het soort muziek dat iedereen doet stoppen en kijken en waarvan Iraniërs nostalgisch en emotioneel worden, wordt langzaam een succes. Maar dit is niet het soort leven waar ze buiten Iran van droomde. Ze voelt dat ze niet bestaat. Alsof ze een geest is tussen alle mensen. Het verlangen om een vrouw te zijn en als een vrouw te dansen is verstikkend en de angst om door de politie gesnapt te worden wordt met de dag groter. Als het bevreesde moment aankomt, neemt Roya een drastisch besluit.

Metamorfose


De kiem van het idee
Vorig jaar in april 2011 heeft de afgewezen Iraanse asielzoeker, Kambiz Roustaie, zich op de Dam in Amsterdam in Brand gestoken. Hij wilde/kon niet terug naar Iran. Een tijd lang had hij rondgezworven in Nederland en uiteindelijk had hij de hoop opgegeven en voor de dood gekozen. Nafiss Nia was aanwezig op de wake die een week na zijn dood op de dam werd gehouden. Maar dat leek haar niet genoeg. Het verhaal van Kambiz hield haar een tijd lang bezig en opeens ontstond het verhaal van ‘Dance, Iranian Style’.

Waarom deze film gemaakt moet worden
In Nederland zijn er momenteel honderdduizend illegalen in ons land. Een groep daarvan zijn de uitgeprocedeerde asielzoekers uit oorlogsgebieden of landen met een dictatoriaal regime. Omdat de terugkeer naar het land van afkomst niet meer mogelijk is, belandt deze groep in illegaliteit. Ze worden vaak uitgebuit, misbruikt en mishandeld door de werkgevers en de profiteurs. Ze zijn onzichtbaar en identiteitloos. Ze leven niet, ze overleven alleen maar. Door deze film willen we aandacht vestigen op hun zware leven, hun erbarmelijke bestaan en laten zien wat ze allemaal meemaken om te kunnen overleven. 'Dance, Iranian Style' wil geen illegaliteit promoten, wil geen schuldige of onschuldige aanwijzen, wil wel graag deze groep onzichtbare bewoners van Nederland zichtbaar maken.

Let's dance..!

Jullie support is nodig
We hebben een droom. We willen graag met de film ‘Dance, Iranian Style’ laten zien dat we degelijk geven om het lot van Roya en haar lotgenoten. We hebben geen winstoogmerk, maar het realiseren van deze film is net een reis met veel obstakels en gaten. En we reizen graag niet alleen. Tijdens deze Odyssee hebben we jullie steun hard nodig. Laat ons niet alleen. Reis met ons mee.

Regie visie
Farshad Aria verdiept zich graag in verhalen die direct of indirect met immigratie te maken hebben. Zelf kwam hij als vluchteling in Nederland wonen. Vanuit deze achtergrond voelt hij zich betrokken bij alle migranten, en de asielzoekers in het bijzonder. Een Iraanse asielzoekster als hoofdpersonage en de bekende Iraanse dansstijl 'Baba Karam' zijn elementen die hij heel goed kent en die hem motiveren om het verhaal van ‘Dance Iranian Style’ zo authentiek mogelijk uit de verf te laten komen. Deels omdat hij zelf ook ooit een vluchteling is geweest, maar ook omdat hij de Iraanse cultuur en omgangsmanieren zeer goed kent. 

Deel van de crew op een prachtige locatie in de stad Amsterdam: IJburg

Rewards
Alle donateurs zullen schitteren op de aftiteling en zijn van harte welkom op de feestelijke première.
25 euro
Je krijgt de DVD en de soundtrack van Iraanse muziek in de film ‘Dance, Iranian Style’.
50 euro
Voetjes van de vloer, met een workshop Iraanse dans: leer zelf zo mooi dansen als onze hoofdpersoon.
500 euro
Als dank voor je hulp voor ons project ontvang je een uniek handwerk uit het land van 1001 nachten: een prachtig en bijzonder aandenken.
1000 euro
Voor deze prachtige donatie kun je genieten van een avond ‘Iranian Style’: een feestelijke avond bij je thuis geheel in Iranian style. Een Iraans diner verzorgd door de crew van ‘Dance Iranian Style’.
2500 euro
Onze dichteres Nafiss Nia maakt speciaal voor jou een gedicht: naast dat zij het voor en over jou schrijft zal het gepubliceerd worden in haar volgende dichtbundel
5000 euro
Voor de zeer gulle bijdrage maken wij een promofilm van jouw bedrijf of persoonlijk portret van 1 minuut: de crew van ‘Dance, Iranian Style’ zal jou of jouw bedrijf voor eeuwig vastleggen.
Vergeet de Geefwet niet!

For doneren ga naar CineCrowd


Let op:
Je bijdrage is fiscaal aftrekbaar. We hebben alle berekeningen voor je overzichtelijk op een rijtje gezet, mocht je desondanks vragen hebben mail ons gerust.


Geen opmerkingen: