vrijdag 28 september 2012

A challenge ……………. Part 2


18 september 2012
Om 12 uur ’s middags gaat onze film ‘Dance, Iranian Style’ online op de crowdfunding site CineCrowd. In 75 dagen moeten we 33.000 euro verzamelen. Een groot bedrag! Een grote stap! Dat weet ik, maar ik zeg tegen Floris, artistiek leider bij Cinecrowd, dat we samen in het diepe moeten springen. Of we leren ervan, of we winnen! Ik hoop vurig op het laatste.

Toch is de dag van18 september een zenuwslopende dag. De eerste uren zijn bloedstollend spannend. Ons team (Farshad, Tosca, Maartje, Shima en ik) checkt iedere minuut wie de eerste donateur zal zijn. Ik heb hoofdpijn van drie slapeloze nachten, mijn ogen branden, maar ik weet nog niet dat dat pas het begin is van veel nachten zonder slaap.

Mijn vriendin Romke is de eerste donateur. Als ik haar naam zie, spring ik een meter in de lucht. Ik wou dat ze bij ons was, zodat ik haar kon omhelzen. Ze vertelde later dat ze uren van te voren zat te wachten totdat de film online ging. Ze wilde de eerste zijn en ze wordt ook de eerste.

Ernst is de tweede, een bijzondere man met onbegrensde liefde voor kunst, cultuur en Iran. Later op de dag komt de donatie van Ed, een andere dierbare vriend van me, binnen. Op mijn dankmail antwoordt hij: 'Ik hoop van harte dat jullie het bedrag bij elkaar gaan krijgen. Ik heb reeds via twitter en linkedin de link naar CineCrowd met mijn volgers gedeeld. Ik zal ook de nieuwsbrief rondzenden. Ed'.

Daphne, een getalenteerde poëziedeelnemer van mijn zomercursussen in Preau, is de volgende donateur. Dat zij onze film steunt vind ik zo bijzonder! Ze schrijft: 'Wat een leuke manier om ’t crowd funden te regelen! Ik zat me al af te vragen hoe ik zou kunnen doneren, dus de nieuwsbrief komt precies op tijd. En ik heb gedoneerd. Heel veel succes & jullie gaan ’t natuurlijk halen !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! liefs, Daphne’

De nieuwsbrief is al door Maartje klaargemaakt en staat te wachten in de Draft file. Samen met Tosca brengen we er de laatste veranderingen in aan en we sturen de nieuwsbrief naar onze contacten. Ook maken we een planning voor de volgende dagen. Er zijn veel en veel dingen die we willen doen om de campagne vlot te laten verlopen. Maar de vermoeidheid en slapeloosheid slaan toe. Tosca gaat naar huis, ik blijf nog even.
Op vijf over twaalf in de nacht stap ik op de fiets. Ik kan de frisse lucht goed gebruiken.
  
19 september 2012
Vandaag heb ik naast de campagne voeren ook veel werk te doen. Er moet brood op de plank komen!
Tussen de bedrijven door vertel ik ’s middags mijn nieuwe collega’s over onze film op Cinecrowd. Ze zijn enthousiast en willen graag onze promo bekijken. Ik merk gauw dat ik de site van Cinecrowd niet kan openen op mijn Iphone. We proberen het op een andere mobiele telefoon. Het lukt nog steeds niet. Mijn hart begint harder te kloppen. Zou er iets mis zijn met onze pagina op de site?

Thuis aangekomen check ik als eerste of de site op de PC werkt en het werkt! Snel stuur ik Cinecrowd een mailtje of ze weten dat hun site niet op de Iphone afgespeeld kan worden. Dat weten ze, reageert Floris snel en dat gaat per 1 oktober goed komen met hun nieuwe site.

Leonard, mijn lief, maakt de avond van de 19de zonnig. Hij verrast me zoals altijd met zijn lieve lach, maar deze keer nog eens met zijn genereuze donatie.
  
20 september 2012
De nieuwsbrief is gestuurd. Op de posts op Facebook reageren vrienden heel positief. Maar het zijn Naomi en Goran die me met hun donatie een brok in mijn keel bezorgen. Naomi schrijft: ‘I support 1001 production house 100%! Ik wil deze film ontzettend graag zien… en ik ga de nieuwsbrief rondsturen. Groetjes, Naomi

21 september 2012
Hoeraaaaaaaaaaaaaaaaaa! We mogen op het Nederlands filmfestival in Utrecht op vijf dagen een dansvoorstelling uitvoeren. Op sommige dagen zelfs meer dan een keer. En omdat we nog geen actrice hebben gekozen voor de hoofdrol (wel in bespreking met een paar), moeten we gauw opzoek naar een leuke danseres.

Vandaag een donatie van Sara. Haar lieve woorden brengen veel hoop en blijdschap met zich mee. Ze schrijft: 'Ik vind het super leuk dat jullie zo hard werken om iets voor elkaar te krijgen. Het onderwerp vind ik heel belangrijk en mensen die eraan werken vind ik heel leuk. Ik vind het vooral belangrijk om zo'n mooie initiatief te steunen. Liefs, Sara'

22 september 2012
We constateren wat taalfoutjes op onze pagina en geven het door aan Zoë (van CineCrowd). Ze verbetert ze snel.

Ik mail, sms en bel wat contacten rond, opzoek naar een danseres. Sara beveelt Helen aan. Helen reageert heel vriendelijk op mijn sms, maar kan niet praten. Ik kan haar wel ’s avonds bellen.

23 september 2012
Eindelijk gesproken met Helen, die ons gaat helpen met de dansvoorstellingen in Utrecht. Ze gaat op zaterdag en zondag optreden. Wauw!!!!!!!!!!!! Mijn zondag kan niet meer stuk. Ik stuur Tosca een sms en update ik haar lang en uitgebreid!

We hebben nog iemand, of meerdere mensen, nodig voor de andere dagen. Voordat ik mezelf weer nog meer kopzorg bezorg, besluit ik om zelf te gaan dansen als we niemand kunnen vinden!

Voor onze mannelijke hoofdrol heb ik een lijst van mannen voor me die ik graag als Twister, onze ruige straatdanser uit Balkangebied, zie. De vraag is hoe ik in contact moet komen met hen. Ik schrijf alvast de agent van Ramsey Nasr en voeg gelijk de synopsis van de film erbij.

24 september 2012
Ik maak een selectie van de bedrijven die we al op internet hebben gezocht. Deze bedrijven hebben op een of andere manier iets te maken met ons filmplan of ons productiehuis. Tosca had eerder gesuggereerd Iraanse ondernemers hierbij te betrekken. Een mooi idee hoewel Iraniërs niet al te gretig reageren op initiatieven van andere Iraniërs. Het is de Iraanse regering goed gelukt om te verdelen en te heersen! Afgezien daarvan ken ik, behalve een aantal Iraanse restaurants en supermarkten, geen andere Iraanse bedrijven. De meeste contacten van mij zijn zzp’ers. En in de kvkgids staat er geen afkomst bij! Iemand een idee? Help!

25 september 2012
Vandaag geen donatie! Ik geef de hoop niet op. Ik laad me op met mooie gedachtes. Veel mensen willen doneren, maar denken dat een klein bedrag niet kan. En ik herhaal elke keer dat ieder klein beetje helpt, echt waar!

26 september 2012
De donatie van Wina, een lieve oude vriendin, zorgt voor vreugde. We hebben nu 1854 euro verzameld en tien supporters erbij gekregen.
Veel mensen beloven te doneren, maar ze wachten om te kijken of het ons lukt om meer mensen te enthousiasmeren. Wacht ajb niet, jouw donatie zorgt juist voor meer vertrouwen van mensen die ons nog niet kennen!
Behalve een zus heb ik geen familie in Nederland, maar wel iets van driehonderd vrienden en kennissen. Als iedereen 100 euro doneert halen we de deadline vast wel. Maar wacht even! Mijn netwerk is groter dan 3000 mensen. Als iedereen een tientje doneert, halen we dit bedrag zeker wel.
Ik vertrouw op mijn vrienden en kennissen. Ik ben altijd oprecht trots geweest op hen. Soms zeg ik ook hardop: Ik ben omringd met de beste mensen van de wereld!

Vanavond heb ik een stuk of 30 vrienden een persoonlijke e-mail gestuurd.

27 september 2012
Nog geen reactie op mijn persoonlijke mail.

Vandaag maakte Shima haar intree als onze publiciteitsmedewerker. Ze is de actrice in onze promo film en gaat ook morgen om 13.00 uur op de Neude in Utrecht onze eerste dansvoorstelling uitvoeren. Ze is ook een duizendpootje, zeg! Als publiciteitsmedewerker begint ze gelijk met een passend persbericht. Dit gaat binnenkort naar de media.

Tijdens de lunch bespreken we andere mogelijkheden om de media aan te trekken. We (Tosca, Shima en ik) bedenken dat Marco Borsato ook een goede kandidaat is voor de rol van Twister. Marco kan uitstekend door deze rol zijn te lieve imago kwijtraken!

Hard bezig met de voorbereidingen voor onze dansshow. Op zoek naar een gettoblaster voor morgen! Maar een oude versie kunnen we niet gebruiken. Niemand weet hoe we een cd om te moeten zetten naar een cassettebandje. Tomas schrijft dat we prima met een draagbare cd-speler kunnen werken. Tosca heeft een beter idee. Kom morgen naar de Neude in Utrecht en kijk naar onze voorstelling.

Wij zijn er klaar voor, en jullie?
For doneren ga naar CineCrowd


Let op:
Je bijdrage is fiscaal aftrekbaar. We hebben alle berekeningen voor je overzichtelijk op een rijtje gezet, mocht je desondanks vragen hebben mail ons gerust.


Geen opmerkingen: