zondag 22 april 2012

Aljazeera Documentaire Festival 3
Ik had afgelopen dagen vertoningen meegemaakt waarop niemand was behalve de regisseur en ik. Vannacht dacht ik lang over de vertoning van A,B,C,...en werd wakker met het onderstaande beeld voor mijn ogen.Maar Ik keek naar buiten, naar de mistige zee en de zon die langzaam opkwam en opeens had ik er vrede mee en niets kon me meer van mijn stuk brengen.

De vertoning van A,B,C,… ging beter dan ik had verwacht. Naast de collega filmmakers waren er ook een paar mensen uit Doha. En de reacties waren erg positief. De meeste zeiden dat ze in het begin moesten wennen aan de stijl, maar na een minuut of vijf waren ze eigenlijk onder de indruk van de stijl. En bijna iedereen werd er emotioneel door. Hier zijn een paar beknopte reacties: fijn en tegelijk confronterend. Teder en diep. Persoonlijk toch universeel. Subtiel aangrijpend! En de reactie die ik het meest verrassend vond was: Zeer politieke film op een uiterst geraffineerde manier!!

Mooi was het toen ik later tijdens de lunch langs de tafels liep en mensen hoorde zeggen dat A,B,C,… hen zo geraakt heeft… Ik ging toen naar mijn kamer en kon ik lang genieten van het prachtige uitzicht:
  
Na de vertoning van de film hoorde ik van een van de Italiaanse regisseurs dat ik naar de perskamer moet gaan om te vragen of iemand van de pers mij wil interviewen. Wat een omgekeerde wereld, zei ik. Ja, zo is dat, zei hij. Heb jij het ook gedaan? neeeeee, zei hij lachend. Ik begreep toen pas dat de interviews die ik afgelopen dagen zag gebeuren, waren op het initiatief van de mensen zelf. Maar ik zie mezelf dat niet echt doen. Gekke wereld!

Nog een uur en dan begint het slotfeest van Aljazeera Documentaire festival en de uitreiking van de prijzen. Er gaan al wat geruchten rond over de uitslag. Dat de winners vanochtend vroeg brieven hebben ontvangen (geschoven onder hun deuren) met de aankondiging dat ze tussen de winners zitten. Dat vind ik niet echt verbazingwekkend, maar sommige wel. Ik heb in ieder geval niets gekregen, en mijn nieuwe vrienden ook niet. Maar iedereen is er unaniem van mening dat een film uit of over Palestina zeker een prijs in de wacht zou slepen, maar welke weet niemand. Ik vind het leuk met dit spelletje mee te doen, maar sommige regisseurs zijn er te veel mee bezig.  
Een prijs winnen is leuk, maar een festival bijwonen en leuke vrienden maken is echt leuker. Ik ben nu al uitgenodigd om naar Sevilla, Parijs, Rome, Rajasthan en Calcutta te gaan. Ik ga dan een drukke tijd tegemoet met alle bezoekjes!Geen opmerkingen: