vrijdag 11 november 2011

Dat je maar weet


Bij Filmfonds kreeg ik net te horen dat 'Startende-producenten programma' bij IDFA is bedoeld voor ervaren producenten!! Toen ik vroeg waarom staat er dan startende/junior producenten, werd hij boos en zei dat ik voortaan de oproep beter moet lezen en mijn teleurstelling niet op hem moet afreageren. Ik kreeg niet eens de kans om te zeggen: 'Wie van ons is eigenlijk boos?'

Ik had het moeten weten. Op de oproepen die door het filmfonds of sommige omroepen worden geplaatst moet je niet reageren zolang je geen prijzen hebt gewonnen of nog geen kruiwagen hebt binnen het systeem. De op het eerste gezicht, hartelijke en uitnodigende oproepen zijn alleen voor de intimi. Ons kent ons systeem is bij het medialand op zijn sterkst! Je vraag je misschien af waarom ik het dan keer op keer probeer. Omdat ik niet zomaar opgeef en dat zullen ze ook zien. 

Toen ik de oproep van de Filmfonds zag over een programma bij IDFA dat de startende producenten helpt meer inzicht te krijgen in de internationale markt. En ze intensief traint voor de internationale coproducties, dacht ik bij mezelf: "dit is iets voor mij.'Ik ben een startende producent, heb al plannen voor een internationale coproductie en ben zelf bezig met allerlei cursussen en workshops over de zakelijke kant van het vak. Ik ben leergierig en ontzettend gemotiveerd en het moet lukken.

Ik werd het niet. Toen heb ik een mail gestuurd en om een gesprek verzocht. Ik wilde weten waarom, puur om erachter te komen wat de ontbrekende punten waren in mijn aanvraag om een volgende afwijzing te voorkomen. 

Ik kreeg een nummer toegestuurd en mocht de desbetreffende persoon bellen voor een telefonisch gesprek. Zo gezegd zo gedaan.  

Voordat ik iets kon zeggen begon hij op een verwijtende toon: 'Jij bent een startende producent... Pas een film afgemaakt... Dit programma is voor de ervaren producenten... Je hebt het niet goed gelezen. ....je vergis je...Filmfonds betaalt veel voor dit programma en wil mensen die serieus producent willen worden....

Maar voordat ik kon zeggen dat ik echt serieus ben en hoe komt hij erbij dat het tegendeel is, kreeg te horen: 'je luistert niet goed.... je moet je teleurstelling niet op mij afreageren en ....

Geen moment liet hij me uitpraten. Ik bedankte hem voor zijn uitleg en hing op. Het had geen zin om verder te gaan. Ik vroeg me af hoe hij al die documentaires kunnen maken; iemand die zo'n kort lontje heeft. Misschien had hij vandaag geen goede dag, misschien had hij daarvoor ruzie of zo met iemand. Misschien is hij niet meer de vitale jonge filmmaker die ik dacht te kennen.
ondertussen opende ik de link en las hem nog een keer om te zien of ik iets had gemist of ik me had vergist.
Geen opmerkingen: